Logó

Logó

Pályázat


SzakmaTúra - Centrumban a Jövő(d)!

2019.11.13-án került immár harmadik alkalommal megrendezésre a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum által szervezett „SzakmaTúra – Centrumban a jövőd!” pályaválasztási kiállítás, amelynek helyszíne Hajdúnánáson a Somorjai László Városi Sportcsarnok volt.

A kiállításon a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum összes tagintézménye képviseltette magát.

Főigazgatói beszéd

A szakképzést bemutató kiállítást hagyományteremtő szándékkal indította útjára a BSZC 2017-ben, hogy Hajdú-Bihar megye 10 településén található 13 tagintézménye minél szélesebb körben megmutathassa magát, és a pályaválasztás előtt álló általános iskolásokat megismertessék képzéseikkel.

Pelyhéné Bartha Irén Főigazgató Asszony köszöntőjében elmondta, a kiállításra a Centrum mind a 13 tagintézménye elhozta életének egy-egy szeletét, hogy a látogatók megtapasztalhassák szakmák, mesterségek munkafolyamatait. Ezáltal részeseivé válhatnak egy olyan közösségi élménynek, amely minden bizonnyal segíti őket a pályaválasztásban.

Továbbiakban kifejtette, hogy a rendezvény elnevezése is azt sugallja, itt most lehetőség adódik túrázni, barangolni, nézelődni, illetve aktívan megismerni, kipróbálni munkafolyamatokat, szakmákat. A túrázás egyúttal valamilyen erőpróbát, illetve erőfeszítést is jelent, és ugyanígy a pályaválasztás is egy komoly próbatétel. Át kell gondolni, hogy mely tantárgyak tartoznak az erősségek, illetve gyengeségek közé, milyen témák keltik fel a tanuló figyelmét. Lényeges lehet az intézmény kiválasztásakor az is, hogy milyen az ottani infrastruktúra fejlettsége, illetve eszközellátottsága. Van, akinél határozott a jövőbeni terv, és olyanok is vannak szép számmal, akik bizonytalanok, és az utolsó pillanatig hezitálnak. Tagintézményeinkben pedagógus kollégáink minden segítséget megadnak a tanulóknak ahhoz, hogy tanulmányaikat sikeresen és eredményesen teljesíthessék. Segítünk megtanulni az együttműködést, az együtt dolgozást, mert ez az egyik kulcsa az eredményesen dolgozó munkahelyi közösségnek, illetve a sikeres társadalomnak.

Főigazgató asszony kiemelten fontos szempontként említette a középfokú oktatási intézmény elvégzése utáni lehetőségek kérdését is. A Centrum képviseletében arra biztatott mindenkit, hogy a szakképzést válassza középiskolai tanulmányainak színteréül, ugyanis biztos elhelyezkedési, megélhetési lehetőséget, megbecsülést biztosít. Azért, hogy ne csak az iskolák szemszögéből tájékozódjanak az érdeklődők, elhívtuk a képzéseinkben együttműködő olyan kiemelt partnereinket, kis- és közép, illetve nagyvállalatok képviselőit, akik tájékoztatni tudják az érdeklődőket.

Résztvevők

Adott a választási lehetőség az 5 éves technikum, illetve a 3 éves szakképző iskola között. Mindkét intézménytípus alapoktatással indul, így biztosított az átjárhatóság. Hozzátette, hogy olyan új, innovatív technológiák, eljárások jelentek meg, amelyek növelik a hatékonyságot és a versenyképességet, ezért elengedhetetlen a megfelelő kompetenciákkal rendelkező szakemberképzés. Kiemelte, hogy a szakképzést választók már tanulmányaik alatt olyan anyagi támogatást kapnak, amely nagyságrendjét tekintve már megközelíti a munkabért, így könnyítve az egyén, illetve a család helyzetén.

Végül Főigazgató asszony megköszönte a Berettyóújfalui és Hajdúböszörményi Tankerületi Központok vezetőinek: Kapornai Judit tankerületi központi igazgató asszonynak és Tóth Lajos Árpád tankerületi központi igazgató úrnak és az általános iskolák igazgatóinak, hogy évről évre segítik megszervezni ezt a közös rendezvényt.

A nyitóbeszédet követően Tóth Árpád Lajos, a Hajdúböszörményi Tankerületi központ igazgatója tartott előadást „Felelős iskolaválasztás” címmel. A kimondottan általános iskolás gyerekeknek szóló, számukra is érthető előadás a saját képességeink ismeretének fontosságát járta körbe.

Ezt követően színpadi produkciók színes kavalkádját mutatták be a 13 tagintézményben tanuló diákok, leendő szakmájukban rejlő szépségekre, vagy éppen kihívásokra irányítva a figyelmes közönség tekintetét. Az érdeklődők láthattak divatbemutatót, munkaruházati, illetve kézzel készített textiltermékekből egyaránt. Megtanulhattuk a helyes kézmosás technikáját, a rendészek önvédelmi fogásokkal, intézkedéstaktikai műveletek végrehajtásával és látványos töréstechnikai bemutatókkal népszerűsítették választott szakmájukat. Művészeti élményben is részesültek a látogatók, hiszen reneszánsz muzsika, néptáncelőadás színesítette a repertoárt, sporttagozatos diákjaink pedig fittball-bemutatóval pörgették fel a hangulatot.

A közel 1200 általános iskolás látogató több turnusban érkezett a csarnokba. A 13 kiállító tagintézmény standjait elözönlötték az érdeklődő gyermekcsoportok, akik interaktív módon szerezhettek ismereteket érdeklődési köreiknek megfelelően. A csarnok középső részén kialakított kreatív-szigeteken kézműveskedhettek a vállalkozókedvűek. Többek között minitortát, karácsonyi asztaldíszt is készíthettek az érdeklődők, valamint fafaragás alapmozdulatait is elsajátíthatták.

Csak néhány látnivaló a sok közül – a teljesség igénye nélkül: Lego Robot bemutató, hegesztőszimulátor bemutató, bűnügyi technikusok nyomrögzítése; „SzakMaci” cukorboltja; pincér ügyességi feladatok; 3D-nyomtató, virágkötészeti kreatívkodás, kőműves szerszámok bemutatója, kreatív építészeti bemutató. A Krones Hungary, a Johnson Controls, Polyduct Kft, Intertanker cégcsoport standjainál a cégek kínálta lehetőségeket ismerhettük meg.

A Berettyóújfalui SZC III. „SzakmaTúra-Centrumban a Jövő(d)!” kiállítása nagy érdeklődés mellett zajlott és zárult, és bízunk benne, hogy a térség jövendőbeli szakemberei Tagintézményeinkben indulnak el egy hosszú és sikeres életpálya felé. Találkozzunk jövőre a IV. „SzakmaTúrán”!

Galéria

Videó

X Főigazgatói beszéd
X Résztvevők