Logó

Logó

Pályázat


Tanulmányút és feltöltődés Olaszországban

A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum vezetősége és a GINOP-6.2.3.-17-2017-00006 „A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése” elnevezésű pályázatban közreműködő centrumszintű feladatokat ellátó munkacsoport, illetve a tagintézményi munkacsoportok vezetői négynapos tanulmányúton vettek részt Észak-Olaszországban.

Előadás

A szeptember 14. és 17. között megvalósult utazásnak több célja volt. Egyrészt tovább erősödött, és a szakképzés területén kiszélesedett a 2010 óta virágzó együttműködés Berettyóújfalu és olasz testvérvárosunk, Porcia között. Muraközi István, városunk polgármestere személyes jelenlétével biztosította a két város szorosabb összefonódását az oktatás területén. Ehhez megtettük az első lépést, ellátogattunk egy faipari szakiskolába, amely bizonyára sajátos színfoltot képvisel Porcia oktatási intézményei között. A tanulói létszámhoz képest nagy épület ad otthont annak a kb. 450 diáknak, akik a faiparban képzelik el jövőjüket. Az épületbe lépve megérintett minket az a fiatalos kreativitás, amely a kiállított diákmunkákból áradt. Az Istituto di Istruzione Superiore Statale di Sacile e Brugnera nevű faipari középiskola szellemisége követendő példája a gazdaság és az oktatás összefonódásának. A szakképző iskola naprakész tudással rendelkező szakemberekkel szolgálja ki az észak-olasz bútorgyártó és bútortervező cégeket, akik informatikai eszközökkel, a tervező részlegeken használt szerkesztő programokkal, alapanyagokkal, a legmodernebb gépekkel támogatják az iskolát. Így olyan szakemberek kerülnek ki, akik közvetlenül át tudnak lépni a munka világába. A diákok négy évet töltenek itt. Az alapozó években végigjárják a bútorgyártás lépéseit a kézi tervezéstől, a számítógépes szerkesztésen és tanműhelyi gyakorlaton át az értékesítésig, majd szakosodnak, mindenki arra a területre, amelyben a legjobbnak érzi magát. Tanáraik támogatják őket ötleteik megvalósításában, projektjeik professzionális kivitelezésében. Az iskolában kommunikációs tagozat is működik, ahol a termékek reklámozására tanítják őket. Az iskola bemutatásához is a diákok készítettek angol nyelvű prezentációt és kisfilmet.

A faipari középiskola bejárása után egy fémipari cég működésébe nyerhettünk bepillantást. A hatalmas gyárban klímaberendezések dobozát gyártják.

Látogatás

A szakmai programok után bejártuk a Berettyóújfalu méretű kisváros, Porcia belvárosát, az estét pedig Pordenone hangulatos óvárosában töltöttük. Vasárnap a tenger játszotta programunkban a főszerepet. Elvarázsolt bennünket Caorle tengerpartja, a sós szellő, a kellemesen meleg tengervíz, a partot övező faragott kőtömbök, a világítótorony és a leanderekkel övezett tengerparti sétány. Este búcsút vettünk vendéglátónktól, Porcia polgármesterétől megköszönve meleg vendégszeretetüket és azt, hogy kitüntetett figyelemmel gondoskodtak ellátásunkról.

Hétfő reggel Velencébe, „Európa legelegánsabb szalonjába” utaztunk, ahol még mindig kígyózó sorok álltak a Szent Márk Bazilika és a Campanile előtt. Várakozás helyett inkább bejártuk a Szent Márk tér környékét, bolyongtunk a szűk sikátorokban, szemünk emléktárgyak és ajándékok után kutatott. Legtöbben a Rialto középkori piacát is felderítették. Fáradtan, de mégis feltöltődve vágtunk neki a 12 órás hazaútnak.

A szakmai gazdagodás mellett a 44 fős társaság igazi csapattá kovácsolódott. Ez volt az első alkalom, hogy a Hajdú-Bihar megyében szétszórtan elhelyezkedő 13 tagintézmény vezetői, helyettesei, a Centrumban dolgozó referensek, a vezetőség és a város önkormányzatának képviselői együtt töltsenek néhány napot, és felkészüljenek a GINOP pályázatban megjelölt feladatokra. A személyes találkozások könnyebbé teszik azt a közös munkát, amely az említett pályázatban a BSZC-re vár. Közös összefogással, módszertani jó gyakorlatok, ötletek megosztásával, továbbképzéseken szerzett ismeretek alkalmazásával, fejlesztő és tehetséggondozó foglalkozások tartásával, az iskolai kötődés erősítésével, mentorprogrammal, digitális alkotóműhely létrehozásával azon dolgozunk, hogy csökkentsük a lemorzsolódást, az iskolarendszert végzettség nélkül elhagyók számát.

Képek

X Előadás
X Látogatás